My Blog

Its Lampe Berger again~

Its the old topic again~ Lampe Berger, the lamp that burns essential oils.. lol. Well it seems that my post in my old blog is getting a lot of attention from the internet. I received a reply from the author of the Anti Lampe Berger blog. The blog really contains a lot of information on Lampe Berger marketing plans. I’m not accusing that its a bad company or whatsoever, just their marketing plans. There’s a lot of arguements on Lampe Berger itself from its own members. Many of them who are newbies felt being scammed because they can’t find downlines. Its a MLM business, people who joined should have considered about it before joining. A net friend told me that his friend is being sued by his downline because his downline can’t find any downlines at all.

Why did I bring this up again? Few weeks ago my friend asked me to go for a business opportunities talk. Sounds fishy right? Whenever I heard about these talks, I’ll just reject it because it’ll just be some MLM business thingy. So after asking about the exact company for the talk for a few minutes, the answer revealed. Its LB again. Half a year ago my gf was brought into it, and now its my turn. The business is really growing fast. Now its in JB already. And so I did my part, reject reject and reject, and finally my friend gave up. The business is just like this, if you keep on forcing people to join, you’ll lose a friend. If not, friends always.. hehe..

Basically, you’ll need to pay RM2345 to join as a member or Franchisee. 2345.. what a great number to memorise. After you get 5 downlines, you’ll become Baron. Then after you have 3 Barons under you, you become Count. Most recruiters will ask you to pay up RM37,500 just to skip those steps and become Count immediately. Its RM37k, NO JOKE! Then you’ll become marquis.. duke… and arch duke.. zzz. A paragraph I took from antiLB blog here.

Arch Duke

1. Has developed five 1st generation sponsored Dukes, and has lodged a Challenge for Arch Duke with the company. The Challenge takes effect the following month
2. Has accumulated a total group sales of 400,000,000PV or RM50,000,000 in 3 consecutive months and

3. Promotion to Arch Duke will only take effect the following month after qualification.

• Rewards-retailing profit-42%.
• Count Generation Bonus for a maximum of 6 generations:5%, 3%, 2%, 1.5%,1%,1% i.e. giving a total of 13.5%.
• Marquis Personal Group Bonus of 2% on all groups’ sales generated by downline Counts.
• Marquis Generation Bonus of a total 6% (based on total group points generated by downline Marquis for a maximum of 6 generations).
• Duke Generation Bonus of a total 2% (base on total group points generated by donwline Dukes for a maximum 6 generations).
• Marquis Asia Profit Sharing of a total 1.5% (based on total group points generated by downline Marquis for a maximum of 6 generations, and paid half yearly).
• Duke Asia Profit Sharing of a total 1% (based on total group points generated by downline Duke for a maximum of 6 generations,and paid half yearly).
• Arch Duke Asia Profit Sharing of a total 1% (based on total group points generated by downline Arch Duke for a maximum of 6 generations, and paid half-yearly).
• Will be awarded a Arch Duke Pin.

That’s the highest position of all where most of the members been DREAMING of. RM50 million of sales to get to this position. How many of them who succeeded getting this position? I think its less than 5. During CNY, there’s bunch of people trying to recruit members in my hometown which one of them is my friend. They were all in the Count position where they paid RM37,500 for it. Sick isn’t it? All of them are just around my age. Youngsters nowadays just want to get rich fast.. including myself actually.. lol. But my opinion is, it depends on how are you going to run the business. Maybe you’ll really get rich with all your efforts then, great work for you~ But for me, its just a NO NO…

anti LB
Nice logo~! Should make a sticker and stick it at my car mirror.. lol

An engineer which have a lot of interests in gadgets and technology stuffs. The blog varies from life events to gadgets reviews and hacks.

91 Comments

  • Vincent

    I have received confirmation from the kementerian that it is illegal for R Z Corporation to continue with its business. Before you all do any recruti, please tell your potential downline to check http://www.kpdnhep.gov.my/index.php?…215&Itemid=436
    that shown that DCHL do not have a legal direct sale licence to run their business. No licence, no future. Who know tomorrow their door at HLA building closed without any notice.

    Below is his reply:

    Dear Sir,

    Section 4 (1) under The Direct Sales Act 1993 states that “Subject to sections 14 and 42, no person shall carry on any direct sales business unless it is a company incorporated under the Comapnies Act 1965 and holds a valid licence granted under section 6”

    Therefore, if the period had lapsed or xpired, that means the licence is not valid anymore. It is the same anology for the driving licence. People still drive although the licence had expired although it is illegal because they did not afraid until they get caught.

    We will investigate and take legal action against them if they are still in operation. Kindly come to our office and provide the necessary evident if possible.

    Thanks

    xxxxxxx (name of the pegawai deleted)
    unit jualan langsung
    kpdn & hep
    03-88825969

  • ORANG MALAYSIA

    ASSALAMUALAIKUM ORANG BAHAU AND PAKCIK BAHAU…………….
    TERLEBIH DAHULU SAYA POHON MAAF SEKIRANYA PANDANGAN DAN KATA2 SAYA MUNGKIN TIDAK DISENANGI OLEH PARA PENGIKUT LB NI…………..
    ERMM TIDAK KIRA LAH SAMA ADA BIZ LB NI MENGUNTUNGKAN OR MENIPU SESIAPA YANG TERLIBAT KERANA BAGI SAYA TIADA REZEKI DATANG BERGOLEK TANPA USAHA DAN KALAU TAK DIPECAHKAN RUYUNGNYA MANAKAN DAPAT SAGUNYA KN…
    PADA PENGAMATAN SAYA BIZ LB INI HANYALAH MENGUNTUNGKAN ORANG2 YANG TERAWAL N TERDAHULU MENJALANKAN BIZ INI…INI TERBUKTI RAMAI DIANTARA KAWAN2 SAYA MERUNGUT DAN MENYESAL KERANA SETELAH JOIN BIZ LB INI MEREKA DIABAIKAN DAN DIBIARKAN BERGERAK SENDIRIAN…KEMANA PERGINYA SIKAP BEKERJASAMA LB MEMBER???ADAKAH SEKADAR MENCARI KEUNTUNGAN SEMATA MATA SEHINGGA ORANG DIBAWAH DIABAIKAN….KEMANAKAH JANJI MANIS YANG DIWAR2KAN SEBELUM INI…ENTAHLAH…APA PUN TERPULANGLAH KEPADA INDIVIDU ITU SENDIRI…UNTUNG MASUK KANTUNG…RUGI GIGIT JARI..TEPUK DADA TANYA SELERA!!!!! GGGGGOOOOOOOOOODDDDDDD……
    FUCK OFF ALL OF DCHL MEMBERSHIP!!!!!.. 😆 😆 😆

  • anonymous

    dalam banyak2 blog pasal syn, ni antara blog yang menarik perhatian aku..
    Semenjak dua menjak ni, aku selalu baca dan kaji2 blog2 kat internet nih utk tgk pandangan org pasal bisnes nih. Untuk pengetahuan korang, aku pon bekas ahli syn gak. Upline aku memang tak percaya lansung aku quit sebab aku partner die yang paling kejap sekali join.. Ckp pasal upline aku nih memang sakit hati, sebab sampai skang die wat bodoh jek aku mintak duit aku. Menyesal? Memang aku sesal tapi aku bersyukur sebab tuhan buka hati aku tentang disebalik bisnes nih sebenarnye. Aku seorang pelajar IPTA dan mengejutkan aku rupa-rupanya ramai sekali pelajar-pelajar IPTA yang join bisnes nih dan kebanyakan nya melayu dan kebanyakannya dah quit pon. Even yang jadi count labur 30k pun boleh quit. Org2 syn nih memang ayat cam bisalah quitter is a failure.. Tanpa usaha tiada kejayaan bla2.. Dorang ni memang berapi-rapi semangat. Cuba korang tanya income dorang, berapa sangatla yang dapat byk. RAmai yang quit pon sebab pulangan yang sangat sikit, usaha bukan main lagi. Korang tau tak even die tuh mahal gler konon2 sebab eksklusif sgt. TUh pon nak kene labur lagi. Apa yana aku kecewakan dorang nih kebanyakan nya pinjam duit dari family, kawan2. Iyelah student manelah ade duit byk camtuh utk laburkan. Kebanyakan hangus jek. AKu memang percaya setiap org sapa yang taknak kaya. Sebab tu ramai yang nak join kunun2 sebab kerete sport car ahli2 die (berapa kerat sgt tuh), team bonding yg sgt kuat tapi bler korang quit, die wat bodoh jek kat korang. Maaflah ahli2 syn sekalian..Setiap org ade pandangan masing2. Tapi terus terang aku yang korang nih HIPOKRIT> kunun niat nak bantu org lain. Korang boleh ckp ape yang korang nak. Tapi nih pandangan peribadi aku. Pengalaman SYN nih sebenarnya mengajar aku untuk lebih berhati-hati masa akan datang. Tapi, apa yang aku nak ckp, kepada kawan aku tu, kalau ko tak pulang duit aku, kita biar tuhan jek yg nilai ok.. Ai nih aku nak marah lagi. Apa yang aku kecewa sgt, dorang nh solat ntah kene mana.. Ni pemerhatian aku dan teguran sebagai seorang islam jek ok. Kalau korang nak ckp apa-apa, silakan. TAk salah kita bertukar-tukar pandangan. PAndangan dan prinsip hidup aku simple. Kerja kuat sebab duit tuh memang penting sgt tapi biar halal. Hidup nih tak kekal, esok lusa mati kita tak tahu. Hubungan sesama manusia seboleh-bolehnya kite jaga sebab takkan nak mintak maaf kat padang mahsyar. Korang yang join bisnes ni, memanglah byk buat kenalan kat dalam, tapi mcmmane dgn yg insan lain yang mungkin menaggung hutang sebab korang. memanglah korang rase salah dia sebab dia tak usaha, tapi puncanya sebenarnya dan siapa yang akan dia salahkan. Pikir-pikir kanlah. Assalamualaikum kepada yang islam.

  • partners

    komen yg baik anonymous..
    bg aku semua yg ko ckp tu betul..
    itu lah dunia biznes..
    baik conventional mahupun networking..
    sebenarnye klau kite betul2 mengkaji..
    org yg bg komen kat atas nih majority adalah org2 yg bekerja..
    tak hairanlah bnk yg negative bro..
    hanya org2 biznes sahaja yg berfikiran positif..
    aku seorg biznessman sebelum nih..
    bnk buat bizness berkaitan alam sekitar..
    aku personally pernah rugi 500k dlm biz tu..
    n a few of my friends alami benda yg sama..
    malah lg bnk dr aku..
    tp kami masih boleh senyum dan gelak2..
    bcoz that is biznes..
    hutang piutang?
    thats normal in biz..
    org2 yg makan gaji sahaja yg takut dgn hutang..
    sbb dia dah tak mampu beli lg benda2 yg diorg inginkan..
    sbb dah tak mampu buat loan..
    but for those who understood biz..
    we r only deal with cash..
    biznes is always about making money..
    but org makan gaji..
    always thinking of menghabiskan duit..
    thats normal..
    pasal solat plak..
    bg aku itu semua atas diri sendiri..
    nobody force.
    nobody ask..
    kubur masing2..
    hisab pun masing2..
    nak komen bnk pun ni ttg agama..
    agak sensitif skit..
    tp aku kagum la ng ko anonymous..
    sbb brani bercakap ttg tu..
    besar dosanya klau kite tuduh benda yg salah..

    bro..what makes this biz is so special..
    DCHL&SYN la yg membuka mata ramai org..
    tentang industry MLM..
    aku pernah berborak dgn beberapa org big2 biznessman..
    masa mula2 nak join dlm bidang biz ni..
    “bro, klau ko betul2 nak cari duit..
    ko buat betul2 dgn DCHL”..
    padahal diorg pun bukan partner..
    ada salah sorg dr diorg yg gagal pun..
    but s i said..
    only bizman knows which is d best..
    brp yg kite akan dapat..
    itu kerja tuhan..
    kerja kite hanya berusaha sampai berjaya..
    sbb usaha+doa tu adalah pintu kpd rezeki..
    adios..

  • 0bserver

    🙂 do research on it and take advice and comment from others..
    think carefully before joining..all da best..

  • deanaz

    Salam…

    Tadi aku baru pas jumpa marque pasal business ni. Tekejut beruk aku dengar sal modal dia sampai rm42K. Lagi aku tkejut marque tu sendiri cakap most of the member pinjam duit parent. Lam hati aku “punya la kaya mak bapak drg ni, memang comuniti anak2 org kaya kot.. kalo aku mau sampai jual tanah” huhu..

    Lagipula, ada banyak lagi option tuk join MLM lain,suma menjanjikan kejayaan asal kita sanggup berusaha. X semestinya kena modal sampai 42K baru leh bjaya. Ada program jual prepaid modal rm65 je pun leh income sampai 5 angka kalo kita buat dengan dedikasi.

    Tapi leh sebab aku da serik ngan MLM dan rasa bsalah yg menghantui bila janji2 manis yang ditaburi cam x dapat ditepati, ditambah dengan kekurangan diri sendiri yang agak kurang dedikasi ni..

    Aku bersyukur la gak kerana mengambil pengalaman dulu sebagai panduan dan research pasal benda ni kat internet. Kalo aku 1st time dengar pasal MLM ni and terpengaruh ngan keta dan bonus lumayan yg drg janjikan tu..mau tgadai gak tanah ayahnda aku.

    Aku masih berminat ngan MLM coz aku percaya dengan potensi MLM. Aku juga tabik dengan siapa yg boleh berjaya dalam bidang ni coz ianya memang suatu yg sukar. Tapi aku akan cuba cari MLM lain yg lebih low risk walaupun untung sikit tetapi x perlu la aku sampai bhutang bgadai untuk mengejar mimpi kerna kekadang mimpi x selalu indah.

    Mekasih atas pandangan suma.. i have made my desicion 🙂

  • Pening~

    smlm baru je ade org bukak plan kat aku.. aku intrested serius.. aku berminat.. tapi aku nk make things clear sebap dorg bukak plan sampai cane nk jadi count konon2 the hardway la.. which is cari 3 baron.. n aku tau care fast track.. tp aku tatau how it works.. sebap dorg xnk bagi tau dgr kate kat blog ni.. kalo nk pegi count tu kene labur sampai 34-42k..?? tu yg aku dgr la.. adekah itu care fast track..? kalo macam tu.. bukan akan susah ke untuk student2 cam aku nih..?? xpenah aku pegang duit lebih 10k.. aku serius berminat n mayb aku akan register jd member after semua nye da clear aku da buat mind set nk ubah cara hidup.. tapi.. untuk dapat kan 1.5k-2.5k.. untuk aku.. its almost impposibble… sebap background family aku n aku xramai member from a well to do family.. aku xnk pikir negative.. aku just nk make things clear btol2 clear.. aku nk ubah hidup aku ni… aku da 22.. tapi still xmendatangkan hasil.. kerje pown tade n aku nk la jugak try sumthing new… tp kenape kat KPDNHEP nie mengatekan rz corporation tamat tempoh..? tolong terangkan kat aku.. aku xnk jadi budak naif maen tibai je masuk last2 aku usaha tapi usaha kosong… sebap aku btol2… xtahu pape.. kalo boleh aku nk dgr respond dr marque2.. or ex marque… mane2 la yg penah la dapat income dalam SYN so dat i can make my decision… pls.. help me out here.. aku xsuke nyesal2 ni..

  • org Y&W

    hello sume!!!!!!!!!
    seronok sgt bc komen uols..first of all nk ucapkn terima kasih kepada rakan2 saya yg still doing this bisnes well..syukur alhamdullilah..kepada orang2 yg anti sgt ngn lamp berger terpulanglah..rsnyer korang iri hati atau takut atau xpernah atau dah masuk tp mls nk bgerak dok kangkang telor kt umah setelah join bisnes dchl ni..soo funny read sume komen2 korang..hahahha..mmg nk tergelak!!!wakakakakakaak…jgnlah so negative.saya mmg org melayu dan saya mmg bnci ngn sikap org melayu skg..kalo gilerkn politik boley plk..mkn duit haram lupekn agama semata2 nk duduk kt jawatan yg tinggi2…org melayu mmg mcm tuh..idup mmg xpnh sedar diri..xprnh nk merenung masa depan..so saya make a good start dgn join bisnes ni..satu je yg saya rs korang yg anti ngn dchl ni adalh org yg failure ngn bisnes ni…pakcik bahau plss la..da join blom?ke dgr kata2 org je xpon dtg dgr da pndai mcm doktor wt assumption…ish2..kalo majun yg xde cop kmnterian kesihatan pakcik mkn jugak kn..ha..pil viagra yg xlulus pn pkcik mkn jgk..kn..obat kuat seks yg xlulus pon pkcik mkn gk kn..wey pakcik bsnes ni da dkt 10thn…kalo x da lm da lingkup..sbb pkcik sorg kami sume x terasa pape sbb pkcik mcm anjing kurapyg mnyalak pada bukit emas….yg da xkn emas tu jatuh hempap pakcik..sy rs pakcik ni jenis org melayu yg suke interprem kn..kalo cmtu sy cadangkn pkcik masuk bersamamu la..kn sng..lg la dpt free xpyh usaha..team kami kt sini berusaha tau..siang mlm smp bjaya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pakcik je yg kangkang telor ssh kn kluarga lg..dah la xde duit rajin plk tuh gn intenet..ade duit nk byr duit cc nih..ishh2..jgn la tuduh cikgu ana atuau cikgu cheng tuh..both of them are my good leader!diorg da nk bjaya!!org melayu da rmi da nk bjaya join bisnes nih..pkcikble lg?ha?ke pkcik xde duit 1250tu..kesiann…6 kwan pon xde….kwn ngn monyet ke?ingt!9 DARI PINTU REZEKI ADALAH PERNIAGAAN.jgnlah suke nk mnjatuhkn org melayu sendiri..cermin diri tu dulu..kalo pkcik bkn org yg bisnes minded xpyh la join..mengangkang jelah kt uma kn..tup2 tunggu ms ank anta ke uma kebajikn kn…sayang pakcik bahau..komen la lg…ktorg team Y&W da kebal..

  • org Y&W

    im sorry if im bit harsh..but it a reality..wondering y people stil listen to those people who even dont succeed in thier life,who even dont hv hi qualifications in thier life..frankly speakin if u read a lot u gain much knowledge.somehow malaysian is lazy,lazy to read to any motivational book dt generate positive thinkin..they choose to listen rather than to see it…and always love to make jokes and gossiping about others success..they dont care about thier future and seek way to make their life more comfortable…hurmmm..bit sad about our malaysians,we should fight with other developed country,ironically we still stay at same stage..in most developed country they been practise this network marketing since last decade.statistics shows dt people from those developed country has hi income per year and they can survive in hi living cost there..well,some of the universities from there are offering network marketing course which still in economics study..what else i can i say…come on,sometimes critising make people tend to work more and even smarter…we are human being dt hv brain.there are technique to think which are observing,analysing,deciding and do it..successful person will always practise those method in everthing they tend to do..they dont listen to anyone..you know what,there are 99% of negative person out there…no matter in which ever thing we do and even in study feild,negative thought from others person and the dangerous enemy dat killed us is actually ourselves.that why in this world we should be more brave and bold to decide the best for our life…
    yesterday is history,today is reality and tomorrow is mystery,start deciding a right choice TODAY to secure u in the future…control our mind..zero negative minded,master your mind and start to design your strategy…

  • org Y&W

    kepada encik barracaruda,itulah realiti kehidupan sbnrnyer..mcm pakcik bahau..byk sgt tuduhan yg mndtgkn fitnah..smmgnyer lampu bodoh yg digelar oleh org2 yg anti seperti di atas telah byk mmbntu famili saya dr segi kesihatan..famili saya yang suffer dgn penyakit migrain dan sakit kencing manis telah pulih setelah menggunakn minyak pati aroma terapi LAMP BERGER..stil diorg nk judge lg?lagu satu bende yg xmasuk akal,pernah ke produk bau bauan perlukn kelulusan dr kementerian kesihatan..kalau mcm tuh tiada lah minyak2 wangi berjenama seperti POLO,CALVIN KLIEN,ESTEE LAUDER,D&G,CLINIQUE,RALPH LAUREN,GUCCI dan yg len2 bertapak di malaysia dan bukan ke produk tersebut itu mggunakan byk alkohol..no side effect of using lamp berger essential oil..ianye diperbuat dari minyak pati tumbuh tumbuhan dan air tulen..saya tidak omong kosong sbb sy sndiri telah melihat sndiri dan ternyata mempunya sijil iso dan sirim yg diiktiraf..perluke nk cop sirim mcm kt helmet tuh?
    pernah ke anda beli minyak yg berjenma dicop dan di label dgn cop sirim atau halal?klakar sgt la bunyi nyer.cube tgk blk tgk minyak wangi anda kt umah..it only for external use not internal use..hahahahahahahahah…tapi entahla,terpulang sbnrnye..minta maaf kalo cik barracaruda rs terguris dgn sttmnt saya..sbb saya slh sorg cosumer yg mnggunakan nya..kalo betol pakcik bahau nk wt serbuan polis dipersilakn wt laporan polis skrg dan pergi ambush office kami..kdg2 ego memakan diri sendiri lma2..lps ni jd org sakit mental..jg diri sendiri,dari mempertikaikn bnde yg anda sendiri xtau kesahihanyer..anda bkn nyer lawyer yg mempunyai hak utk judge nk mengeluarkn sttmnt utk band produk2 DCHL..mmg saya tahu org melayu mmg suke dgn skim cpt kaya,ltk duit,tau2 nk untung.tetapi bisnes kami bkn begitu..usaha dan rajin sahaja boley mmbuat kite brjaya dlm bisnes ini..dan di sini sy ingin mnerangkan bhw bisnes kami bkn bercorak skim cpt kaya atau pelaburan saham…saya harap org2 yg anti kami brjaya dlm hidup dan akn trus mngejar cita2 anda…sekian terima kasih..kepada pakcik bahau anda mmg berani..kritikan pakcik mmg mmbina dan merangsang semangat kami..

  • org Y&W

    BAHAYA FITNAH
    Dipetik daripada: http://imamzul.blogspot.com/
    Islam mempunyai kaedah lebih ketat bagi memastikan kebenaran sesuatu berita supaya tidak terperangkap dengan berita berunsur fitnah. Wajib bagi Muslim menghalusi setiap berita diterima supaya tidak terbabit dalam kancah berita berunsur fitnah. Sebarang berita diterima perlu dipastikan kesahihannya. Kebijaksanaan dan kewarasan fikiran amat penting digunakan bagi memastikan tidak terpedaya dengan berita berunsur fitnah.

    Firman Allah bermaksud: “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)

    Banyak pihak yang turut terbabit menyebar fitnah sebenarnya tidak mempunyai sebarang kepentingan berkaitannya. Tetapi, disebabkan amalan menyebar fitnah sudah menjadi kebiasaan, banyak yang turut menyertainya dan seperti mendapat kepuasan daripada perbuatan itu. Fitnah biasanya disebarkan bertujuan memburukkan individu atau kumpulan. Pada masa sama, perbuatan itu dapat menonjolkan dirinya sebagai lebih baik dan lebih layak berbanding orang yang diburukkan itu.

    Dosa membuat fitnah digolongkan sebagai dosa sesama manusia. Justeru, dosa itu tidak akan diampunkan Allah, melainkan orang yang difitnah itu memberi keampunan terhadap perbuatan itu. Mungkin ramai menyangka perbuatan menyebarkan berita fitnah sekadar satu kesalahan kecil. Sebab itu, perbuatan seumpamanya dilakukan seperti tiada apa merugikan.
    Hakikatnya, dosa membuat fitnah menjauhkan diri dari syurga.
    Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim). Dosa menyebar fitnah umpama api membakar ranting kering kerana ia cepat merebak dan akan menjadi abu sepenuhnya. Dosa menyebar fitnah menyebabkan pahala terdahulu dihilangkan sehinggakan penyebar fitnah akan menjadi muflis di akhirat nanti.

    Penyebar khabar angin biasanya menyebut perkataan ‘dengar khabar’ mengenai berita yang disebarkan. Bagaimanapun, apabila berita tersebar daripada seorang ke seorang, maklumat yang belum sahih itu sudah hilang dan kemudian disebarkan seperti berita benar. Dalam Islam, sesuatu berita benar tetap tidak boleh disebarkan jika orang yang berkaitan cerita itu tidak mahu ia disebarkan kepada orang lain. Menyebarkan berita benar tetap dilarang, inikan pula menyebarkan berita tidak benar.

    Imam Ghazali dalam buku Ihya Ulumuddin menjelaskan perbuatan membocorkan rahsia orang lain dan menjejaskan kehormatannya dengan cara membuka rahsianya yang tidak mahu diketahui orang lain dianggap sebagai perbuatan mengadu-domba dan fitnah.
    Mengenai berita benar dan berita tidak benar yang disebarkan tanpa kebenaran atau kerelaan orang berkaitan, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Adakah kamu semua mengetahui apakah ghibah (mengumpat)?
    Sahabat menjawab: Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui. Lalu Baginda meneruskan sabdanya: Kamu berkata mengenai saudara kamu perkara yang tidak disenanginya.
    Lalu ditanya oleh seorang sahabat: Walaupun saya berkata perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya?’
    Rasulullah bersabda lanjut: “Jika kamu berkata mengenai perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya bererti kamu mengumpatnya, jika perkara yang tidak berlaku pada dirinya bererti kamu memfitnahnya.” (Hadis riwayat Abu Hurairah)
    Larangan mencari dan membocorkan rahsia orang lain jelas dilarang Allah seperti dijelaskan dalam firman-Nya bermaksud: “Dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang lain.” (Surah al-Hujurat, ayat 12). Justeru, setiap Muslim perlu bijak menilai sesuatu berita bagi mengelak daripada menerima dan kemudian menyebarkan sesuatu berita berunsur fitnah.

    Perkara pertama perlu diberi perhatian untuk memastikan kesahihan berita ialah memastikan sumber berita itu, yakni siapakah yang mula menyebarkan berita dan rantaian orang yang membawa berita itu.
    Umat Islam tentu tidak lupa pada sejarah menyebabkan kematian khalifah ketiga kerajaan Islam di Madinah iaitu Uthman Affan, yang berpunca daripada fitnah disebarkan kumpulan ekstremis agama.
    Penyebaran fitnah turut menjadi penyebab kepada peperangan sesama Islam atau perang saudara ketika zaman pemerintahan Saidina Ali dan zaman selepas itu. Fitnah juga meruntuhkan kekuatan Bani Umaiyah malah, sejarah kejatuhan empayar besar kerajaan Melayu Melaka tidak terkecuali kerana fitnah.
    Ubat bagi penyakit hati ialah dengan memperbanyakkan taubat dan selalu berzikir.

    Fikir-fikirkanlah, sebelum menghantar e-mel, SMS, Surat, menulis blog dan sebagainya.
    Alangkah baiknya kalau saya dapat berkongsi tazkirah ini bersama saudara saya M, M dan Z agar kami sama-sama dapat menginsafinya.

  • exWAJA

    Wahai org Y&W dan sekutu-sekutunye yg hebat (konon-kononye),

    Klu setakat Copy&Paste article “BAHAYA FITNAH” tu, anak buah aku sekolah tadika pun boleh buat. (sebenarnye sendiri ada baca ka??. X guna wang ringgit yg dikejar sgt tu klu memporakperandakan keluarga & adik beradik. Dlm hati korang mesti gembira bila dpt business partner yg menggadaikan tanah mak bapak, habiskan wasng ASB/Tabung Haji mak bapak, ambik personal loan dan seumpamanya semata2 nk dapatkan amount RM40K tu utk habuan korang.

    Ingatlah bahawa kejayaan korang adalah diatas penindasan keatas orang baru join nie dan keluarga mereka. (ramai keluarga yg dh bergaduh, bermasam muka dll)

    Mentang-mentanglah korang tgh buat duit skrg nie, (tp sebenarnye dh balik modal ke???), korang x payah lah jd defensive sgt nk protect MLM nie.

    Akhir kata, aku x masuk MLM pun aku gembira sbb aku x bongkak, takbur, cakap besar, cakap mcm bagus , hipokrit ……. tapi aku tetap KAYA.

    Rahsianya ……. “JAUHILAH MLM DCHL” sbb semua yg join ni macam dh kena pukau ….

    Hidup Pakcik Bahau & semua Anti DCHL

  • Rileks

    Petikan dari antilampberger.blogspot

    Rakan-rakan sekalian,

    Jangan marah…cool rileks…i dah baca banyak banyak comments..panas…sampai kena lompat kat ohbulan untuk reda sikit…

    Biar i intro diri i dulu..i budak LB…rileks jgn marah..bukan nak brainwash….

    Senang jer macam ni k…kita kena hargai diri kita..lindungi diri kita…dalam dua bentuk…

    1) Jgn biar diri kita ditipu mana mana pihak..sama ada pro LB atau anti LB…

    2) Sentiasa dapatkan maklumat yg sahih…bukan dengar cakap orang jer..

    Jadi…nasihat saya..lepas baca blog ni…pi MPH..beli Buku Rich Dad Poor Dad…boleh habis baca dalam sehari..takde hal…

    Lepas tu…ilmu di dada dah penuh..tentukan arah hidup diri anda sendiri…

    Jangan pinjam kekuatan daripada orang yg kutuk atau sokong LB…kerana pinjam kekuatan dari luar hanya akan membentuk kelemahan dalam diri kita..

    Jalan paling baik adalah bina kekuatan dari dalam…mulakan dengan baca buku…

    p/s: to Steven Yip..i do feel sorry for ur bro..anyhow he still have his Count n all his products rite? i do believe that u r a person that can help ur bro..there is still chance for him to revive his business..n do it the rite way…im sure u know veli well how..

    currently i dun tink the biznez is bad since it at least taught ppl to value time more…not wasting it by doin low value activity like watching tv n lazying around during nite but go office n learn more about life’s skills, its like an ongoing seminars av nite…

    As we sow so shall we reap rite…i can c ur effort in this blog n i can c ur result..n i believe u understand urself more than b4 n the concept of sowing n reaping…

    Teach tht concept to ur bro, as he sow so shall he reap…worry not about the 30k..just keep sowing n the tree will bear the fruits..this is a basic philosophy of living..nobody can change it..

    And to my members of LB..do kip up ur way to educate ppl…good job! Being selfish n onli help oneself is fine but u can onli earn a living..to achieve greatness u nid to provide good service n help others…I feel veri proud to occupy the position of bridging ppl from darkness to see brighter side of the world.

  • exFairLady

    Kepada exWaja…

    1) Tau lar ko kaya…duit ko tu datang dari manusia jugak…LB ni sama jugak…LB haram…ko?

    2) Tau lar ko kaya…sanggupkah ko kongsi kekayaan ko tu? Sanggupkah ko didik orang ramai kaya dalam cara u tu…atau u ingat u jer hero…u jer boleh dapat peluang tu..orang lain bagi duit kat u jer…LB peluangnya sama untuk setiap individu, tak kira cacat atau lemah dalam akademik..tapi LB haram…ko?

    3) Kutuk LB hipokrit dan bongkak…pastu claim ko tu kaya, tak bongkak ke bang oi..LB haram..ko?

    4) Orang pinjam duit nak majukan diri…gaduh dgn keluarga la kawan la..orang tak cukup duit pinjam sana sini..tak gaduh ke oi? atau u yg kaya nak sedekah kat diolang…give a fish rather than teach them how to fish….nampak tak dua dua pun gaduh…u best la..tak yah risau pasal kan dah kaya..orang lain macam mana…?

    5) U kaya U kaya U kaya…impian u dah tercapai..tapi boleh tak dalam cara u…syarat pertama nak capai impian tersebut…kena realisasikan impian lima orang lain dulu…hah…LB haram LB haram…bukankah anda sedang bunuh keinginan orang lain untuk berjaya..ko dah kaya dah settle jgn la hancurkan impian orang lain untuk kaya…LB haram…ko?

  • enough~

    working smart in 21st century…..
    dun play wit rubbish dear….
    exwaja c u at d top..im wishing dt “HOPEFULLY” u’ll be d greatest person..
    u seem perfect rite…bes of lux..
    SMMGNYA ORG MISKIN SUKE FOKUS PD MASALAH & ORG KAYA2 JE YG SUKE FOKUS PD PELUANG..
    dlm dunia ni mmg ade dua jenis org yg berjaya,
    1)org yg work smart
    2)org yg work hard
    2 2 cr akn dpt kejayaan…tp tpulang……..mungkin gnjaran yg diperolehi oleh org yg work smart 50 kali ganda lg hebat dr org yg work hard pd satu masa…jgn tipu dan hipokrit yg anda inginkn hidup yg selesa…

    to all bisnes partner…bes of lux..smmgnye kamu antra org2 yg tlh bersedia mmbuang minda negatif dan mmberi sinar hidup br pd mereka yg mmpunyai ms dpn yg sgt gelap…..tiada yg gagal dlm bisnes ni,hny org yg putus asa shj..

  • ken

    salam sejahtera…

    actually, this is my 1st time reaching this page..b4 ni just bca dkt blog Anti Lamp Berger je..byk jugk knowledge, xperience yg sy dpt..well..sya terpanggil utk nukil sket komen sya ttg dchl-lb ni…i am not a dchl member..but..all the information i dpt dr kwn2 yg da join dchl ni..dan sya perhatikan kehidupan mreka sblm dan slps join..there is pros n cons. pd pandangan sya, join or x dchl-lb ni hak individu…but before join, kne pastikan bbrpa perkara..

    1. niat – nak kaya ke? nk cr kje pt-time utk tmbh income? nk upgrade living std? nk bljr wat biz?..etc

    2. sumber modal – smua da maklum, modalnye agk bsr (or mmg bsr pun)..so fkrkan la…if nk join, jgn libatkan family, kwn, bf, gf, tunang, husband, wife, atok, nenek, cousin, utk dptkan sumber modal..sbb: if u succes ok la…but worst come to worst..u x success, ape u nk jwb ngn diorg kalu x blh byr blk duit tu…success dlm dchl ni bkn-nye blh dtg shari dua, tp bbulan, btahun..mcm2 blh jd kalu x de ksbrn dlm diri u..n other method of getting capital is making loan frm bank..adoii…r u ready yet to have a commitmnt of paying sum of money to the bank..normally loan dgn bank ni will last for 9-15 yrs…depends on how much u apply..if u ada income tetap n u da kira sume monthly pymnt u such as duit kete, phone bill, uitilities, house rent, mkn, shopping, saving, tax, emergency,pampers, susu, etc…n..u ada lbh..then bru u blh consider utk tmbh commitment u buat loan dgn bnk smta2 utk join dchl ni…so..kire habis2 dulu..jgn ltkkan kputusan d tgn partners dchl yg ajk u join, tp kputusan d tgn u…u sndri yg tanggung…take ur time in making ur decision..

    3. if u say yes to join- u must b clear wit urself that u r already ready utk komited dlm jln yg u pilih…u x blh diam diri je…duit x akn dtg brgolek if u x usaha…u kne keep on bljar on how to explain to others and persuade them – not mainly to join, but to improve their health by using the products…sbb ade org yg x nk join, tp nk improve health diorang but they couldnt see what options they have..n myb this colud help…

    4. if u say no – that might be a good answer – for you.. u just win ur battle dlm prthankan prinsip hidup u…yg mlm will not lead u to success…maybe u hv ur own way how to make ur life succeed…n u x pyh sush hati nk fkr mana nk byr debts, mana nk g gathering, mna nk join group discussion, mna nk cr new partners…

    to me..dchl ni is just an option dlm biz world…yes..it creates a lot of money..but at the same time..the risks is very high and u must have passion and patient in doing this…adat le tu..msa bljr biz dulu..key word yg sya ingat ‘high risk, high return’…so fkr2 kan la…

  • FAIZAL

    u are stupid in bussiness brother…kepercayaan u pasal bisnes ni rendah…u tak penah rasa nak berjaya cam orang lain…poor dad rich dad beb…baca ler

  • exFairLady

    Kepada semua yg baca blog sebegini…

    Dalam google, anda type lampe berger…keluarlah dalam 7-8 blog macam ni..betul tak?

    Pastu anda sume baca baca dalam komen panjang panjang…ada baik ada buruk, betul tak?

    Pastu conpius blur macam mana ni? Nak join ada nak lari pun ada…

    Macam ni la, tuan tuan dan puan puan…satu soalan jer yang merangkumi segala blog, comment la itu la ini la berkenaan isu isu mlm..

    Soalannya begini, daripada segala komen yg kita dapat, ada dua kontradiksinya iaitu setuju dan tak setuju dgn LB betul tak?

    Maka ada dua jenis manusia di sini…

    Orang kaya dgn masalahnya iaitu ingin mengubah pandangan orang ramai berkenaan LB, mencari downline, membina bisnes, kekurangan tidur dan kepenatan kerana selalu ke event LB agair dapat memajukan diri dan macam macam lagi…

    Manusia jenis kedua adalah manusia Middle and Poor Class di sini yg memang bilangannya majoriti la katakan dgn masalahnya sentiasa tak cukup duit, kutuk periuk nasi orang lain, suka focus kepada permasalahan daripada penyelesaian, takut untuk memajukan diri, mengalah sebelum mencuba, dan macam macam lagi…

    JADI, kedua-duanya pun ada masalah betul tak? DENGAN ITU, anda macam mana pun sebagai manusia kena pilih salah satu masalah daripada dua pilihan itu…

    Nak masalah macam jenis ORANG KAYA??

    atau

    Masalah jenis ORANG SEBALIKNYA??

    PILIH la tuan tuan dan puan puan sekalian…kepada yg tak nak masalah tu, takde hal…i respect segala kebebasan anda memilih, tujuan i di sini hanya nak beri pendapat.

  • ken

    Yup Faizal…maybe i am not as smart as u…it was just what i saw b4…by the way…when there’s a will, there’s a way…i am not saying tht lb is not good…the thing is, some of the person are afraid to challenge themselves…n fyi…i am challenging myself rite now…try it out!! :p

  • june

    konon2 baru nak cuma joined tp bila baca koorg comen mcm tak brapa nak je le pulak… benda ne kadang2 najib btl tak…

  • tu la

    june…nak cuba ok…tapi melalui perkataan cuba tu…i teka macam ni la…i ni member LB…dah banyak manusia i pernah jumpa…

    kalau dah perkataan nak cuba tu macam nak test water tu..

    LIMIT YOURSELF TO 2.5K jer…

    jgn melabur banyak banyak…32k lupa jer la kalau tak nayer la ko…

    kalau upline ko kawan ko desak…jgn hirau..memang tugas mereka push..tts leadership…ambik yg nasihat yg baik…buang yg buruk…

    moga moga anda sihat walafiat daripada penggunnaan produk LB dan juga mengubah hidup anda ke arah yg lebih baik…

    dan banyak banyak baca komen komen di sini dulu..CUBA dulu di sini..its free…kalau ko manusia boleh tahan rejection dan tohmahan di dunia cyber…then u mayb fit for it…

    Again do it for ur own sake..not ur fren…and then chase ur dream..

    IN great attempt, its glorious even to fail gal..

    p/s: to Ken…i dun think Faizal is replying to ur comment..maybe sum one else hehe..do take care…

  • deen

    😯

    hehe.. tak sampai sebulan.. dah rm15k..
    buat apa nak menipun bln2 puasa ni..
    yg penting diri kena usaha
    bkn mulut jer yg ‘berusaha’
    lantak lah apa korang nak ckp..
    tunang aku.. pompuan beb !! dah pakai toyota mrs
    pangkat count..

    dulu aku band tunang aku
    sampai nak putus tunang..
    tapi insya-allah hantaran nanti rm20k kot..

    hehehe..

  • ~♥ LenG ♥~

    ~~~ DCHL ~~~
    apa tu DCHL..???
    koRg tau ka…????
    sy pcaya… aDa yG tau… aDa yg x tau…
    tp x kurang jgk yg tau,bt2 x tau…
    dan yg x tau, bt2 tau…. kan..?
    ada yg positive…
    ada yg negatif….

    DCHL… ni company kn..???
    cOmpany ni dLm mLayu Dya Syarikat…
    maknanya syarikat tu bkn Gomen but swasta kn..??
    ok… cukup smpai cni,….
    tgantung ka ayat sy..?? mmang tgantung..
    org yg faham pndai bfikir.. yg x faham mmang confius..
    btl..?? ada yg positif ada yg ngatif..?
    up 2 u.. apa yg i bt skrang nak korg2 yg baca ni bfikir dlu..
    sblm sy continue.. takot korg x dpt tiduRRrrr nt….

  • McS

    Perdebatan yang hangat,

    Aku dari Sarawak, dan aku dah join pon DCHL LB ni. Mula2 memang tak caye la. Tp bila dah join hanya sendiri je yg tau… Aku tak dilahirkan dikeluarga yang senang dan berada, dan aku join DCHL LB bukan utk jadi kaya. Cukup la sekadar aku menampung kehidupan dan mengajar aku berdikari. DCHL banyak mengajar aku erti kepayahan mencari duit. Dan aku hargai usaha yang telah aku letakkan di DCHL, dan akhirnya berbaloi. Aku tak kisah orang nak cakap DCHL ni teruk la, penipu la, nak tutup la, lantak la. Aku tahu apa yang aku buat, dan DCHL tetap dihati aku. Kita tengok sejauh mana Anti-Lamp Berger nak cari idea kutuk, then kutuk la. Tapi dia tak boleh kutuk kejayaan yang telah DCHL hasilkan untuk yang berada bersamanya. Aku just boleh berdoa kepada yang mengutuk supaya bertaubat la disaat bulan yang mulia ini. Dah la, jenguh la.

    Kepada existing members, keep your spirits light up your dream. Lambat atau cepat kita tetap menuju ke puncak kejayaan. Kuatkan azam dan minda. Yang penting, kejayaan akan berada disisi anda. I’ll see you at the top!!!!

  • Slayerz

    Hi guys.. waa in so hot in here.. im not gonna bash any side. Just sharing my experience n pendapat k..

    I was a DCHL members once upon a time. Nak kata antara ahli yg awal.. not really la but i was among the earliest malay to join.. masa tu ada 1 je marquis melayu.. masa tu takde plan2 42k ni.. kalo ada pun SYN nyer group je buat.. itu pun diaorang attack chinese je masa tu. Aku plak, start ngan RM0.. seriously.. aku takde modal.. even nak carik RM2,345 pun tak terlarat, tp aku respect marquis aku masa tu.. dia kasik aku produk.. aku g kelas, belajar pasal produk2.. (bila aku tengok presentation sekarang ngan dulu.. alahai bezanya) so aku buat sales.. alhamdulillah, buat punya buat aku naik baron tp then aku dapat keje tetap yg aku suka.. in the end, aku decide utk quit DCHL, not becoz bad product @ bad upline tp decision aku sendiri coz my work required a lot of commitement utk kuar outstation.

    That was my experience, now things are different. Banyak count n marquis melayu sekarang cuma aku sedih cara diaorang approach prospect. Sesetengah group mmg hanya fokus utk recruitment saja.. da tolak tepi knowledge pasal product. Even bila abg aku tanya produk ni utk ape.. example bau rose bagus utk ape, da tergagap-gagap nak jawab. Marquis tu.. ish3.. tak patut ar. Tapi aku tau, bukan semua pengedar LB camtu.. apa2 pun, just peringatan sesama brothers.. buat bisnes kena ada etika ok. Jangan kejar untung semata-mata orait.

    Presentation tu mungkin kena ubah.. transparent la.. jangan bagitau citer2 indah je.. kongsi skali risk dia.. baru la prospek leh wat decision tepat n tak salahkan upline walo ape pun terjadi. The rest korang mmg da expert.. so all the best. Jangan sampai hilang kawan especially kawan baik.

  • kancil

    🙄 semua orang nak kaya semua orang nak senang hidup penuh tipu daya. tolong orang tipu orang serupa TOTO .MAGNUM. KUDA. yang halal diharamkan yang haramkan dihalakan. itulah lah namanya dunia walfulus fitdunia.orang kaya bertambah kaya orang miskin bertambah miskin tiada kesudahan….setiap hari ada berita tentangnya. mari maju kan dengan ilmu . ilmu itu terbahagi kepada 2 putih dan hitam. pilih lah sendiri dan lu pikir lah sendiri…

  • hondagurl

    hi all… 1st time i baca blog ni… menarik gile…. seronok pulak membacanya… So, i pun komen2 gak… Tapi tak salah la nak bagi komen ke ape ke… Dalam dunia ni memangla ada haram dan halal.. Tapi selagi bergelar manusia, kite tak lari dari kesilapan….Cuma cara pendekatan dan penyelesaian seseorang itu berbeza.. Buat MLM ke, keje sendiri ke, kerajaan ke, swasta ke sama je… Semua perlukan pengorbanan… Apa sahaja perkara yang berlaku, ada negatif dan positif.. Nak pergi buang air pun keluar duit,fikir sendiri la…

    Pada i, tak perlu menyalahkan MLM ke, Produk ke tetapi bagaimana kite(individu) itu sendiri melaksanakan tugas dalam kerja masing2… MLM ni pun keje gak… Kalo tak keje, tak dapat ape la… Katakan kalo tak nak join MLM takut kene tipu la ape la, tapi kalo bekerja dengan org, adakah anda mampu untuk menjadi pekerja yang baik? Moral of d story, diri sendiri dan usaha sendiri tu kene betul…. Kalo rasa tak nak join MLM ni, tak yah la join, tak paksa pun…. Yang komen2 kat atas tu kata kene paksa la, terpengaruh la, plan fast trek la, sape suh terpedaya…. Kan dah besar dan matang,, bley pk… Dalam senario lain pulak, umpamanya bekerja dengan org, u all kene gak ikut cakap bos, tapi kalau rasa tak puas hati atau tak berkenan, boleh suarakan apa kat bos,,, bagi pandangan,,, Orang atasan tak akan reject kalo cara cakap tu kene gaya la..

    Senang cerita, nak join, join… Tak nak join, tak ape… Takde yang paksa… Tapi kene igt,, Apa pun yang kita lakukan dalam dunia ni semua perlukan pengorbanan. Cuma jenis pengorbanan tu sahaja yang berbeza… Cuba kite pk kan…. mana yang baik, buat.. Tuhan takkan mengubah nasib seseorang kalo diri sendiri tak berusaha atau berikhtiar dengan sendirinya…

    Satu lagi, bagi orang yang pernah gagal, mereka akan rasa nak mati jika gagal…. tetapi bagi org yang dah pernah merasa gagal, kegagalan tu membuatkan mereka akan lebih untuk berusaha… Dalam kata lain “ala, releks la…. kene usaha lagi ni!!…

Leave a Reply to Barracaruda Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: